25 במאי 2011

מתכונים מערב בורגול





מרק קובה חמוסטה טבעוני:

חומרים לכמות של בערך 15 קובות:
מעטפת-
*500 גר` בורגול דק (גרישה)
*250 גר` סולת
*חצי כף מלח

מלית-
*500 גר` פטריות שמפיניון משומרות (לסחוט את המים).
*תבלינים: אגוז מוסקט, כורכום, כמון, פשתן טחון למי שאוהב.
*שמן לטיגון (לא צריך הרבה)
*מלח ופלפל לפי הטעם
*בצל גדול קצוץ
*2.5 שיני שום כתושות או 2.5 כפיות מקופסא.
*4-5 גבעולי סלרי קצוצים (עם העלים)

מרק-
*5 גבעולי סלרי+ העלים חתוכים גס
*חבילת עלי מנגולד (סלק) חתוכים לרצועות.
*2 גבעולי בצל ירוק חתוכים גס
*2 קישואים גדולים פרוסים
*חצי כף מלח
*4-5 כפות מלח לימון או לימון טריX2 בכמות
*חצי כף שמן

אופן ההכנה:
בצק-
*שוטפים את הגרישה עד שהמים נהיים צלולים במקום לבנים. מסננים, מערבבים עם המלח ונותנים לזה לחכות שעה.
*אחרי השעה (בינתיים אפשר להכין את הדברים האחרים) מוסיפים את הסולת לקערה, מוסיפים בערך לרבע מהקערה מים - ומשם כמה שצריך - ולשים. אמור לצאת משהו בצקי ונוח לעיבוד.

מלית-
*שמים את כל המרכיבים החתוכים והמוכנים בסיר. מומלץ לקצוץ גם את הפטריות אך לא חובה. מטגנים את הכל עד שזה נראה לכם מוכן.

מרק-
*להרתיח בסיר 2.5 ליטר מים. מי שרוצה לקצר יכול לחמם את המים בקומקום חשמלי ואז להוסיף לסיר.
*אחרי הרתיחה להוסיף את כל החומרים ולבשל עד שהירקות יתרככו. להוסיף את התיבול.
*חשוב - שיישאר מקום לקובה.

הקובה-
*אחרי שהבצק מוכן, מחלקים את הבצק לחתיכות בגודל של כדור טניס, ויוצרים מכל חתיכה כדור.
*משטחים את הבצק על כף היד (עם האצבעות) עד שיוצא עיגול דק, ומניחים כף מהמלית באמצע העיגול. סוגרים את הקצוות מעל למלית, בודקים טוב טוב שאין חורים ואת הכדור מועכים לצורה של דיסק שמנמן.
*לפני ששמים את הקובה במרק, לגלגל אותו בצלחת ששמתם בה סולת. בעדינות.
* באותה עדינות לשים את הקובה בתוך המרק.
המלצתי: שימו קצת קובה ותעבירו את הירקות מתחת שיהיו למעלה. וכן הלאה עם השאר. ככה כשתמזגו את הקובה המוכן יהיו לכם גם ירקות.
*מחזירים את הסיר לרתיחה ומבשלים מעל להבה בינונית למשך 10-20 דקות עד שהמרק מוכן.


סלט בורגול, בטטה ותפוחים

מצרכים
כוס וחצי בורגול מושרה במים
2 תפוחי גרני סמית קלופים, חתוכים לקוביות של כס"מ
1 בטטה חתוכה לקוביות של כס"מ
1 בצל אדום חתוך לקוביות
3 כפות שמן זית
מלח, פלפל שחור שחון טרי
1 כף סוכר
4 כפות צימוקים מושרים במיץ לימון
רבע כוס שמן זית
חצי כוס פטרוזיליה קצוצה
2 כפות נענע קצוצה
אופן ההכנה

1. שמים את שלוש כפות השמן במחבת וכשהוא חם מוסיפים פנימה את הבטטות, מלח ופלפל ומטגנים תוך עירבוב כחמש דקות עד שהן מתחילות להשחים, מוסיפים את הבצל והתפוחים וממשיכים לטגן עוד כמה דקות.
2. מוסיפים סוכר ומבשלים יחד עוד דקה. מוסיפים את הצימוקים עם מיץ הלימון ומבשלים עד חצי דקה. מכבים את האש. מערבים פנימה את הפטרוזיליה.
3. מערבים לקערת הבורגול את התערובת, מוסיפים עוד שמן זית, מלח ופלפל ולבסוף את הפטרוזיליה והנענע הקצוצים.

טאבולה:

מכינים בורגול (ע"י השריית הבורגול היבש במים רותחים, ואם צריך: בישול קצר, עד שהבורגול רך), מסננים שאריות של מים ומצננים במקרר.

קוצצים עד דק כמות גדולה של פטרוזיליה ונענע (למשל: שני זרי פטרוזיליה, עלים שנתלשו מהגבעולים בזר נענע אחד), ואפשר גם כוסברה (עלים) ובצל ירוק.

מערבבים את הירק הקצוץ עם הבורגול הקר. היחס צריך להיות באופן בולט לטובת הירק: טבולי היא לא בורגול עם ירק קצוץ, אלא ירק קצוץ מנוקד בגרגרי בורגול. מוסיפים מלח, פלפל, שמן זית ומיץ לימון. אפשר לערבב פנימה גם בצל קצוץ, פלפל ירוק חריף קצוץ דק, עגבניות קצוצות דק ורעיונות אחרים. אם מוסיפים עגבניות, חשוב לעשות זאת ממש לפני ההגשה, אחרת המלח גורם להן להפריש מים, והן מרטיבות את הסלט יותר מדי ונעשות רופסות.

אין תגובות: